Ass Wiper - anarchistický občasník pre závislých nezávislákov
archívkontakt
novinky
Kráľovská čertovica

The Great Picture Anarchist Cookbook
Dnes varíme so Spyrosom

"V minulom dieli ste mohli vidieť valašskú slivovicu..."

Bez obáv milí priatelia zdravej výživy. Dnes nebudeme páliť valašskú slivovicu ako v minulom dieli s pánom Boleslavom z Olšian alebo vo Vami doteraz najobľúbenejšej časti s inžinierom Jánom zo Žiliny a jeho zložitým receptom na žĺčovú pálenicu so záverečným efejtným plnením pohárov cez balkón.

Dnešným dielom Vás bude výnimočne sprevádzať pán Spyros po dohode s naším vtipným moderátorom Petrom, ktorý teraz premýšľa o tejto dohode v príjemnom prostredí dna jedného z dunajských ramien.

Kráľovská čertovica je recept z okolia Horehronia a Spiša. Príprava je dosť náročná a preto sa nebudem opakovať ako ste na to zvyknutý z predošlých dielov. Žiadne pomazánky alebo Molotovove koktejly. Pozorne načúvajte, píšte, skenujte, bojujte, čítajte.

K príprave potrebujeme:

  • 3 ks Šialenca slovenského (lat. Humus erectus),
  • 1 ks vesmírneho telesa vyžarujúceho svetelnú a tepelnú energiu,
  • optimálnu nadmorskú výšku 1000 - 2000 metrov,
  • na dochutenie ľad, sneh, hmlu, vietor, zimu,
  • veľa času,
  • a vhodné klimatické podmienky, ktoré nájdeme predovšetkým vo februári.

Vzhľadom na náročnosť receptúry doporučujeme dodržať postup, ale samozrejme fantázii sa medze nekladú. Úplne nazačiatok si musíme spracovať tých šialencov. Veľmi odporúčam pančovanie (pre maďarsky hovoriacich občanov tzv. panczovanie), ktoré spočíva v bleskovom spracovaní emailom s doporučeným subjektom ´Ideme zajtra´. Šialenec predpripravený touto metódou nemá možnosť dostatočne spracovať získanú informáciu a preto v ňom ostávajú iba tie dôležité prísady, ktoré sú potrebné pre úspešné zvládnutie.

Takto pripraveného šialenca naložíme neskoro večer do tradičnej marinády od firmy ŽSR za použitia popradsko-švermovského rezu. Asi len zbytočne pripomínam, že na Slovensku sa síce píše Švermovo ale číta sa Telgárt. Nad ránom by mala byť zálievka hotová a tak ju vypustíme za každého počasia na Kráľovú hoľu, kde po nárazovom prevýšení tisíc metrov by ste mali dospieť do podobných stavov.

Teraz prichádza na rad dochuťovanie ingredienciami ako sneh, ľad, vietor a hlavne hmla. Nešetrite! Čím viac tým lepšie! Chcel by som varovať pred českými mutáciami, ktoré sa už dlhú dobu neustále objavujú. Síce na prvý pohľad sa zdá toto riešenie jednoduchšie a na pohľad efektnejšie avšak ide o omyl. S cudzokrajnými prísadami typu snežnice alebo bežky prichádza toto tradičné slovenské jedlo o jeho povestnú pikantnú príchuť. Radšej si pridajte čerstvého snehu, aby sa všetko pekne zabáralo. Pre dnešok som vybral hrebeňovú variantu so 60 - 90 cm snehu.

Ak dospejete na vrchole Veľkej Vápenice do podobného štádia, všetko je na dobrej ceste. Dobré je pridať trošku adrenalínu občasným odkrytím hmly s následným výhľadom na Vysoké a Západné Tatry. Máte? Takže môžeme pomaly začať s ďalšou fázou. Zmrazovaním.

V prvej fáze si pripravíme jamu. Aj keď sa to môže zdať na prvý pohľad nezvyklé, doporučujem vyhĺbiť jamu v ďalšej jame. Šandrikova jama pod Oravcovou, kde končí modrá turistická značka je veľmi vhodné miesto s kvalitnými závejami. Vyznačenú priehlbeň začíname obkladať snehom v štýle vzdialene pripomínajúcom polárne iglu. Kvalitne spracovaní šialenci, ktorí sa dostatočne nepremočili doterajším šlapaním a stavaním sú dokonca schopní začať tvoriť strechu. Kľud! No tak! Nemusíte sa báť ďalšieho znevažovania írečitého slovenského spôsobu pochybnými západoimperialistickými zlovôľami. To len šialenec nie je dostatočne unavený, takže dokiaľ je vidno stavia strechu a večer ju samozrejme zničí. Ako bonus si potom vyrovnané dno očistia šialenci od zvyškov strechy. V psolednej fáze ich napcháme do pripravenej zmrazovacej jamokonzervy a počkáme si na výsledok do rána.


1. fáza


2. fáza


3. fáza

Tak čo poviete. Ako Vám chutí? Pre dokonalosť pôžitku doporučujem niektorú z príloh majstra kuchára z cechu sv. Gordiáša.


Breakfast To Tiffany


Low Tatras Ice Cream


Morning Botafago

Na záver doporučujeme v sedle na Čertovici zapiť toto sústo čapovaným Budvarom.

"V budúcom dieli sa môžete tešiť na domácu pochúťku so záhadným názvom Ivorov plnený matroš, ktorí nám predstavia manželia Richard a Soňa z Bratislavy a to všetko exkluzívne pre Ass Wiper!"

Dušan Korytko
20.02.2001

poznámka šéfredaktora:

Neviem, čo pán Korytko týmto článkom sledoval a akú myšlienku ním mienil vyjadriť. Podľa môjho názoru koncepčne a normotvorne nezapadá do celkovej štruktúry Ass Wiperu a svojou prítomnosťou vyložene špatí premyslený a dômyselne vyvážený celok. Zverejnil som ho len preto, že dotyčný pán Korytko je majiteľom servera, na ktorom je Ass Wiper publikovaný (a tiež preto, že je môj dobrý kamarát, ale na to nie som hrdý). Prosím prípadných čitateľov, aby tento článok ignorovali.

Riki Fridrich
20.02.2001

rozhorčená (a oprávnená) reakcia autora:

BTW: Tá tvoja poznámka v Ass Wiperi je vyložene buzerantsky detinská. Keď máš s tým taký problém, tak si to nemusel uverejniť. V pohode som to mohol dať aj ku sebe. V podstate som chcel pomôcť. Add ako obľúbene kritizuješ Upira, tak mám zopár pripomienok... Hlavný nadpis nie je vizuálne v strede [pozn. šéfredaktora: asi to bude tým, že je zarovnaný do prava]. A posledné písmeno v e-mailoch je nejako chujovo zobrazené. A ten e-mail mi prosím oprav, dal si tam firemný. Jo a vyhoď tú poznámku nejakého šéfredaktora (anarchisti nepoznajú pojem šéfredaktor).

Dušan Korytko
21.02.2001

rozhovor šefredaktora a jedného z pravidelných čitateľov:

  • fczbkk:noze mi povedz, co si o tom clanku myslis
  • Ferio: No, pripada mi to ako "vtipne" texty na www.funny.sk , ale tam sa najdu aj lepsie. Nic moc.
  • fczbkk: a myslis, ze to zapada do koncepcie AW?
  • Ferio: Ked tam urobis rubriku Varime v Korytku, a ak sa Korytko zlepsi, tak by to snad aj islo
  • fczbkk: mozem tento rozhovor zverejnit?
  • Ferio: hmmmm.....mozes
  • fczbkk: dakujem za rozhovor
  • Ferio: aj nabuduce

21.02.2001
MF

korešpondencia autora článku a jeho priateľa:

Posielam Vám môj vlastnoručný recept. Čo na to poviete?

Hmm, vedz, že Ty si to chcel počuť. Nebudem Ti vytýkať nepodstatnosti ako napr. že zavádzaš (povedzme taký obrázok "Low Tatras ice cream" - či to som len nepostrehol hĺbku vtipu?). Ani to, že MOJE (ego sa ozýva) fotky si zverejnil bez uvedenia copyrightu fontom veľkosti 12. Skôr som sa snažil predstaviť si, KTO asi ten váš plátok číta. Asi to budú podobní zakomplexovaní puberťáci ako ten Tvoj Riki, ktorý si svoje problémy, fóbie, fámy, ba až telesné potreby riešia ich vykričaním do sveta (najlepšie cez internet). Pozrel som si totiž niekoľko iných príspevkov v tom Annuse. Už pohľad na množstvo prispievateľov (t.j. 1 a Ty) ma mal varovať. Ale bohužiaľ som si niektoré z nich aj prečítal. Kričí z nich duchovná plytkosť (autora), odtrhnutosť od reality a čo je najúžasnejšie (a bohužiaľ často sa stávajúce u tzv. "intelektuálov") hrdosť na tento svoj stav. Ináč, predstav si, že ten Tvoj článok bol z nich ešte najľudskejší - aspoň som sa pobavil.

BTW: Čo z toho máš, že hostuješ u seba takéto veci? Alebo to som len vzdialený Košickej realite?

Ten flamewar na konci si nevšímajte. Je to súčasť mojej menej vulgárnej nekonečnej korešpondencie s Rikim.

Ach, ešte že si ma varoval. Už som tam skoro začal hľadať rôzne inotaje a metafory. Ale má pravdu. Kráľovská Čertovica "koncepčne a normotvorne nezapadá do celkovej štruktúry"... našťastie!

Lubor
21.02.2001


design © 2000 by Riki Fridrich, hosted by Kaschav BBS, all rights reserved
if you find content of this e-zine offensive, abusive, shocking or vulgar, we're doing a good work here